Home » WIFI

WIFI

  • Flexibelt
  • Avancerat
  • Använder befintliga trådlösa nätverk som anslutning

Produkter

De mest kända produkter som använder sig utav WIFI är

Fördelar

Att använda WIFI som bärarteknik är genialt eftersom då kan man utöka räckvidden själv genom installera nya accesspunker.

Ofta så har dom produkterna som har WIFI ett öppet protokoll så man kan prata med enheten utan att behöva en gateway. Utan det behövs endast en mjukvara på en server, exempelvis en Raspberry PI.

Om man tittar på Shelly så sätter varje enhet upp en webbserver som mjukvaran pratar med. Ett vanligt exempel på mjukvara kan vara ett system som heter Home Assistant.

Home Assistant är ett ekosystem som kan prata med samtliga olika Smarta Hem produkter och eftersom Wifi produkter inte har någon gateway så kan man säga att Home Assistant är gateway. Home Assistant är väldigt flexibelt och går att konfigurera precis som man vill.

Om man kollar på Nedis som använder sig utav Tuyas smarta hem system är det en white label så företagen kan köpa och sälja smarta prylar under ett eget namn till ett väldigt bra pris.

Biltema har precis börjar med smarta hem också och har satt priser som är väldigt låga.

Nackdelar

Man behöver kunna lite halvgrunder i programmering för ofta används WiFI produkter tillsammans med mjukvarubaserade gateways som Home Assistant och OpenHAB för att kunna göra lite mer avancerade saker..